Selectie-terugblik Seizoen 2018-2019


Tijdens een periode van rust ontstaat de ruimte om plannen te smeden, creativiteit te laten vloeien, maar ook om terug te blikken. En in dit geval op een wel heel bijzonder seizoen!

Het is voor alle betrokkenen hard werken. Ouders rijden zich een slag in de rondte, boeken overnachtingen voor wedstrijden, zijn positief betrokken en geven gezonde lunchtrommels mee voor tijdens de trainingen. Het trainersteam staat niet alleen in de trainingen paraat. Zij moeten op- & afbouwen, zijn in vrije tijd vaak bereikbaar voor vragen via appjes en mailtjes, coachen tijdens wedstrijden, organiseren uitjes en activiteiten, hebben te maken met een gecompliceerde planning en bereiden de lessen voor. Bestuur en vrijwilligers zetten zich ook in voor de club en de turnsters. En dat is vaak leuk, maar tegelijkertijd ook een uitdaging. Er komt bij de sport een hoop kijken. Een wedstrijd is binnen de turnsport een lange dag, waar ook verschillende vrijwilligers voor nodig zijn. De ledenadministratie is flink complex, mede door verschillende trainingsuren, activiteiten en wedstrijden in een jaar. Daar bovenop nog het puzzelen van een lesrooster, overleggen met trainers, het stimuleren van opleidingen, werven van juryleden, bewaken van het financiële plaatje en het organiseren van clubactiviteiten. En natuurlijk ook onze sporters die een jaar lang weer hard hebben gewerkt. Om nieuwe elementen te leren, oefeningen op te poetsen en te stabiliseren, kracht- & conditietraining te doen. Alles om het maximale uit zichzelf te halen.

En in dat opzicht kunnen we wel stellen dat de turnsters van Devona afgelopen wedstrijdseizoen geschiedenis hebben geschreven. Geschiedenis namens de club, maar ook landelijk gezien.

Er werden in totaal 34 (!) landelijke medailles veroverd. Drie turnsters wonnen de titel op de meerkamp, Noa Talboom bij de junioren 2e divisie, Maria B Jesus bij de Instappers N2 en Jaeda Schalke op het hoogste niveau bij de Instappers N1. In totaal kunnen we daar nog eens 8 toestelkampioenen bij optellen, waarbij Instapper N2 Tessa de Waal het goud won op brug, balk én vloer. In totaal behaalden 26 turnsters namens Devona op 1e, 2e of 3e divisie niveau het Nederlands Kampioenschap. Hiermee behoorden zij tot de beste 24 of 36 turnsters van Nederland. Gezamenlijk behaalden zij 36 landelijke toestelfinales en wisten daarmee door te dringen tot de beste 8 op een toestel. De instappers N1 & N2 van het afgelopen seizoen lieten allen de concurrenten het nakijken. Jaeda won het goud en zus Avy het brons bij Instappers N1. Maria won het goud, Tessa het zilver, Sadie het brons en Demi werd 4e bij de Instappers N2. Ze bleken met name allen elkaars concurrent en dat tussen de sterkste turnsters van hun niveau en leeftijd van Nederland! Dit principe ging ook op voor Amberly en Yalissa die na 3 toestellen samen bleken te strijden om brons. Het werd brons voor Yalissa en de knappe, maar zure plek voor Amberly. Die toch apetrots was op haar eigen prestatie en die van trainingsmaatjes Yalissa. Noa die voor de 2e keer op een rij de titel veroverde en Lynn met een prachtige dubbesalto het zilver opeiste op vloer bij de senioren 1e divisie. Ook mochten Dana, Gilaine, Noa & Carmen deelnemen aan de Ahoy Cup, waar Gilaine en Carmen opnieuw het zilver opeisten in het grote, mooie, indrukwekkende Sportpaleis tijdens DG The Finals.

En vooraf aan deze Nederlands Kampioenschappen resulteerden vele voorwedstrijden, de regionale toestelfinales en de Open Bredase Turn Kampioenschappen ook al in ware medailleregens.

Er wordt gedurende het seizoen hard gewerkt om een zo goed mogelijke ontwikkeling na te streven. Een technische ontwikkeling, maar ook een fysieke ontwikkeling. Dit bestaat voor een turnster uit vele facetten, zoals passieve, actieve lenigheid, vormspanning, kracht, explosiviteit, balans, conditie, etc. En daarom trainen zij gemiddeld 12+ uren in de week. En dat is bikkelen en helaas ook niet altijd vrij van fysieke ongemakken en/of blessures. Trainen met een blessure vraagt geduld en dat is frustrerend. Het betekent aangepast trainen, bezoeken aan fysiotherapeuten, aanvullende oefeningen of zelfs revalideren en weer rustig opbouwen.

Maar vele turnende bikkels geven niet zo maar op en zetten door! Zo waren er dit seizoen ook zeker een aantal fysieke uitdagingen en toch waren zij vrijwel altijd tijdens de trainingen gewoon aanwezig. Met gips naar de zaal, of voor de training nog langs de fysio, om toch door te kunnen trainen. En ook daar hebben wij uiteraard bewondering voor!

Gelukkig meestal met veel plezier, want deze turnsters hebben allen een topsport-programma en topsport-mentaliteit, maar plezier in de sport staat voorop. Dat is de motiverende factor om goed voor school te plannen, om te ploeteren tijdens een training, om met spierpijn toch weer in de zaal te verschijnen, om een feestje af te zeggen, om na een blessure te revalideren en om een blaar te negeren.

De selectiegroepen binnen Devona zijn al jaren relatief groot. Dat is organisatorisch niet altijd het meest wenselijk en eenvoudig. Met 10 turnsters werken op 1 brug in de gymzaal van de Jozefschool en met 1 train(st)er, is niet per sé efficient. Maar mede dankzij die grotere groepen, is er in de loop van de jaren een teamsfeer ontstaan. Turnsters trainen samen, stimuleren elkaar, genieten gezamenlijk van hun passie, moedigen elkaar aan, helpen elkaar soms een handje, dagen elkaar uit en zijn ook veelal supporters op wedstrijden. En dat is bijzonder en maakt de sport ook zeker nóg leuker!

Voor het nieuwe seizoen zullen we afscheid nemen binnen de 1e & 2e divisie van een aantal van die “diehards”. Turnsters die al jaren gemotiveerd trainen, op latere leeftijd nog stapjes hebben gemaakt en blessures hebben overwonnen, maar nu een andere weg in zullen slaan. En dat is jammer, maar ook begrijpelijk. Turnen en studeren, turnen en werken, turnen en stappen, turnen en reizen, turnen en blessures, betekent soms dat de balans moet worden opgemaakt en de turncarrière (op dit niveau) niet langer haalbaar is. En die meiden zullen we zeker missen! Sommigen behoren zo’n beetje tot het Devona-meubilair en lopen al jaren op hun handen rond binnen de club. Daarnaast zijn zij jarenlang turnsters geweest die ook voor jongere generaties een voorbeeldrol vervulden en een bron van inspiratie vormden.

En daarom heerst er binnen de selectie van Devona veel meer “team-gevoel” dan je wellicht binnen een individuele sport zou verwachten!

Wij zijn trots! Trots op de ontwikkeling , trots op de e-nor-me lijst aan successen, maar ook trots op de passie, gezelligheid en toewijding van onze turnsters!

Op naar een nieuw seizoen, waarbij wij er op vertrouwen dat “het team” straks weer staat te popelen om op en door te bouwen!

Tot dan!